Köpek Eğitimi mi Davranış Terapisi mi?

Köpeğinizle yaşanan davranış sorunlarının çaresi köpek eğitiminde midir?

                Bu sorunun net cevabı hayır

Köpek eğitimi nedir sorusu bu konu içinde yerinde olur, belirli komutların köpek tarafından istenilen anda, konumda, olayda komutla ya da komutsuz olarak o davranışın köpek tarafından yapılması için çalışmalar yapılmasıdır.

Köpek eğitimi ne işe yarar, köpek eğitimi köpeğin öğrenilmesi düşünülen komutun yapılarak hem insana hem de köpeğe fayda sağlaması amaçlanmaktadır.

Peki köpek eğitimi faydalı olduğu halde, neden davranış bozuklukları ve sorunlarında çözüm temeli değildir, çünkü davranış bozuklukları ve sorunları canlının normal psikoloji ve fizyolojinin bozulduğu durumlardır. Bu durumdaki bir köpeğin bilmediği ya da eksik bildiği bir konuyu yapamıyor olması sorunun temeli değildir. Sorun köpeğin normal algısının bozulmuş olması, normal cevaplar vermiyor ve normal davranışlar sergilemiyor olmasıdır.

Çok iyi eğitilmiş bir köpek davranış bozukluğu yaşamaz mı? Tabi ki yaşar.

IMG_4164

Jazz Terapi

Davranış bozukluğu yaşayan bir köpek çok iyi eğitim performansı gösterebilir, fakat hala davranış sorunlarının çözülmesi gerekmektedir.

Konu bu kadar netken neden davranış sorunu yaşayan aileler köpeklerini  terapi yerine eğitim verdirmek istiyor?

Örnek vererek daha açıklayıcı olacaktır, sorun yaşayan bir insan-kendini ruhsal olarak bitkin hissediyor, çevresiyle arası kötü, arkadaşlarına saldırıyor, gök gürültüsünden korkuyor, eve misafir geldiği zaman onlara kötü davranıyor, annesi babası eve gelince sevincinden ne yapacağını şaşırıp üstlerine atlıyor ve onları tırnaklarıyla yoluyor ya da ısırıyor, yolda yürürken sağa sola sataşıyor, yolda yürürken biri yanına gelse korkudan karşısındaki saldırıyor ya da altına tuvaletini yapıyor, tuvaletini nereye yapacağı öğretildiği halde tek kaldığı zamanlarda ya da tedirgin olduğu belli olan anlarda tuvaletini tuvalete değil de salonun ortasına yapıyor, sürekli bağırıyor, ağlıyor, bunu yapan bir insan için gideceğiniz adres, bir okul-öğretmen midir yoksa psikiyatrist midir?

Nasıl ki sorunun cevabı öğretmen değilse, köpeğiniz için de bu tarz sorunların yanıtı da köpek eğitimi değildir.

Kime başvurmalısınız?

Eğitimle-davranış sorunlarının karıştığı noktalarda, davranış bozuklukları konusunda akademik ve uygulamalı eğitim almış kişilerdavranış konusunda özelleşmiş veteriner hekimlerdir. Aksi takdirde köpeğinizin eğitim sırasında var olan psikolojik problemlerinde muhakkak artış görülecektir.biz eğitim merkezime başvuran her köpek sahibine öncelikle neden eğitim istediğinisoruyor,eğer cevabın içerisinde davranış problemleri varsa öcelikle terapi öneriyoruz

Veteriner hekim bu konuda eğitmenin yapamayacağı neyi yaparak size yardımcı olacak?

Veteriner hekimler, köpeğinizin yaptığı davranışların bir davranış bozukluğu temelli mi yoksa eğitim eksikliği temelli bir sorun mu olduğuna karar verecek ve sizi doğru yönlendirecek profesyonel kişilerdir.

Sorununuzun davranış bozukluğu temelli mi yoksa eğitim eksikliği temelli mi bir sorun olduğunu bilmek size ne katkı sağlayacaktır.

Davranış bozukluklarının çözümü sadece davranış tedavisi olmaktadır. Davranış tedavisi ise kendi içinde, davranış terapisi, davranış değiştirme teknikleri, medikal tedavi(ilaç), feromon tedavisi, çevre zenginleştirmesi ve ailenin davranışlarının düzenlenmesi gibi ileri davranış ve medikal teknikleri içermektedir. Eğitim eksikliği ise, eğitim programının doğru tekniklerle uygulanması ile düzenlenmektedir.

Hangi davranış sorunları karıştırmamak için veteriner hekim ya da davranış konusunda özelleşmiş veteriner hekimler ilk adresiniz olmalıdır?

Tuvalet sorunları, evde seslere, misafire, yoldan geçen kişilere gibi durumlarda havlama, eşya, araç, ses, insan, hayvan gibi durumlarda korku,  anksiyete bozuklukları(kaygı sorunları), takıntılı davranışlar, insana, köpeğe, diğer hayvanlara karşı saldırganlık, eşya ve alanla ilişkili saldırganlık, korku ile ilişkili saldırganlık, yaşlılık dönemi sorunları ve saldırganlık, oyun oynama sırasında saldırganlık,  eşya parçalama, eşya ya da gıda olmayacan cisimleri yeme, aileden biri ya da tümünün yokluğunda ya da uzaklaşmasıyla  ya da evde tek kalma ile ilgili oluşan havlama-ağlama-kapı tırmalama sorunları, eve gelen kişilere karşı aşırı heyecan ve aşırı hareketlilik, hiperaktivite sorunları, uyku ve beslenme düzensizlikleri, boxtan korkma, evde koltuktan ya da yataktan inmeme ve bu konuda iddialaşma, yavru ve genç dönem ısırma, eşya parçalama, cinsel dürtü bozuklukları, insanlara ve eşyalara karşı cinsel davranışlar sergileme, insanları rahatsız etme ile ilişkili sorunlar.

Hangi sorunlarda köpek eğitim merkezimize başvurabilirsiniz?

IMG_9512

Komut öğrenme veya uygulamama- gel, yerine, otur, bekle, yürüyüş-çekiştirme ve bacak arasında yürüme, at – getir, gel, yanıma, yanımda gibi sosyal ortamlarda köpeğinizle ilişkinizi kolaylaştıracak ve köpeğinizle sizin yaşamınızı kolaylaştıracak komutlar ile ilişkili sorunlarınızda köpek eğitim merkezimize başvurmanız yerinde olacaktır.

Veteriner Hekim & Veteriner Davranış Danışmanı

Gökhan DURUKAN

İletitişim: 0543 934 1443

köpek eğitimi, davranış terapisi, köpek davranış terapisi, eğitim ile davranış terapisi arasındaki fark